Een Travellerspoint blog

3: Onderweg naar Piazza del Popolo II

De Spaanse Trappen

Aan de achterkant van de Trevi fontein steken we de Via del Tritone over om door de Via Nazarene en Via del Propaganda te arriveren bij de Spaanse Trappen.

Voor een panoramisch beeld van de Spaanse Trappen, klik hier.

De Spaanse Trappen behoren ongetwijfeld tot de beste expressies van het Italiaanse rococo, de opvolger van de vroegere bouwstijl, die van de barok. De trappen waren in 1721 ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis. De bouw echter is begonnen in 1723 en is in 1726 voltooid.

De balustrades liggen aan de voet van de Franse kerk Trinità dei Monti. Ze zijn het gevolg van een decennia lange strijd tussen de pausen en het Franse koningshuis. De Fransen schonken het geld om de treden, die naar hun nationale kerk leiden, met pracht en praal vorm te geven.

Lodewijk XIV (De Zonnekoning) had voor zichzelf liever ook nog een monument op de Piazza di Spagna (Plein voor de Spaanse Trappen) zien staan, maar de pausen wisten hun versie van de Spaanse Trappen door te drukken. In 1723 lieten zij deze elegante opgang naar Trinita dei Monti aanleggen.

Hoewel het de Fransen waren die het geld voor de bouw schonken, werden zowel de trappen als het plein naar de Spanjaarden genoemd ('di Spagna'), omdat het de Spaanse ambassade was die zich daar aan het begin van de 17de eeuw had gevestigd. Erg kenmerkend voor misschien wel 's werelds beroemdste trappen is het zeer efficiënte afwateringssysteem dat ervoor zorgt dat de trappen nooit onder water komen te staan.

Onderaan dit indrukwekkende geheel bevindt zich het Spaanse plein: Piazza di Spagna. Op dit plein komen de Via del Babuino, Via Condotti en Via Due Macelli samen. Op de Piazza di Spagna staat de fontein "la Barcaccia" van Pietro Bernini, de vader van de bekendere Gianlorenzo Bernini. Als we het verhaal moeten geloven, heeft Bernini de fontein gebouwd in de vorm van een scheepje dat bij een overstroming van de Tiber hier gestrand was.

Tegenwoordig is het geheel van het plein, de trappen en de kerk een veelbezochte plaats voor toeristen, maar ook de Italianen zelf gaan er graag heen om te lunchen of om te zonnen.

Spanish_st..lowers_.jpg

Spanish_st..stairs_.jpg

Geplaatst door jpvdhel 11:18 Gearchiveerd in Italië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Inloggen