Een Travellerspoint blog

4: Piazza del Popolo I

De monumenten

Het Piazza del Popolo is met haar tweelingkerken, de Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. de egyptische obelisk van het circus Maximus, de Santa Maria del Popolo kerk en Porta del Popolo, de noordelijke stadspoort van de Aureliaanse Muur waarschijnlijk één van de mooiste pleinen in Rome.

Piazza_del..gkerken.jpg
De tweelingkerken

Obelisk_of_Ramses_II.jpg
De Obelisk van Ramses II, oorspronkelijk geplaatst in Circus Maximus

Piazza_del.._Popolo.jpg
De Santa Maria del Popolo - kerk

Piazza_del.._Popolo1.jpg
Porta del Popolo

Porta_del_..symbool1.jpg
Het vrijmetselaarssymbool op Porta del Popolo
Een lichtbron boven een 'pyramide'

De Via Flaminia, die in de oudheid Rome verbond met andere belangrijke steden, begon op de plaats waar veel later Piazza del Popolo zou worden aangelegd. Ook na de oudheid kwamen veel bezoekers op deze plaats de stad binnen. In 1816 kreeg het plein een nieuw uiterlijk door Giuseppe Valadier. Hij ontwierp twee halve rondjes rondom de obelisk. In het midden van zo’n halve cirkel staan marmeren beelden. Er staan op het plein vier fonteinen met Egyptische leeuwen. Op de weg naar de Tiber of de Pincio staan beelden van de seizoenen.

In het midden van het plein staat de grootste obelisk van de wereld. Hij is daar in 1589 neergezet door Domenico Fontana. Hij was oorspronkelijk gemaakt in Heliopolis, en daarna naar Rome gebracht om hem in het Circus Maximus te plaatsen. Deze obelisk is gewijd aan Ramses II.

De Porta del Popolo heette vroeger Porta Flaminia. Dit is de stadspoort aan de noordkant van het plein. Hij ziet er uit als een Romeinse triomfboog en is aan de noordkant verfraaid met antieke zuilen en beelden van de apostelen Petrus en Paulus. De decoratie van de binnengevel is door Bernini ontworpen ter gelegenheid van de intocht in Rome van de Zweedse koningin Christina in 1655. Oorspronkelijk werd de poort geflankeerd door twee torens maar die zijn in 1879 gesloopt toen de zijdoorgangen werden aangebracht.

Aan het plein staan ook drie kerken: de Santa Maria del Popolo, de Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria in Montesanto. De kerk Santa Maria del Popolo is één van de oudste parochiekerken van Rome en staat boven het graf van Nero. Het uiterlijk van deze kerk is kenmerkend voor de vroege Renaissance in Rome. Hij is vooral beroemd om zijn prachtige kapellen die in opdracht van vooraanstaande families zijn gebouwd. In deze kerk zijn veel meesterwerken te zien, bijvoorbeeld van Raphael, Caravaggio en Bernini.

Geplaatst door jpvdhel 01:48 Gearchiveerd in Italië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Inloggen